header 01

veiligheid

BHV Ploeg Leiden Zonder Stress

De ploegleider als regisseur!

Doel van de training is kennis en vaardigheden opdoen om tijdens een BHV calamiteit als (ploeg) leider de regie te voeren zonder zelf BHV werkzaamheden uit te voeren. Kortom, regisseren op de vierkante meter.

Wij zullen de cursisten uitleggen dat deze BHV training een andere training is dan men normaal gewend is. Deze training is speciaal voor ploegleiders en is volledig gericht op Leiding geven zonder stress.

 Spanningscontrole:

Tijdens een BHV inzet wordt adrenaline aangemaakt. Dit zorgt voor een stress reactie in het lichaam. “Stress maakt dom!”. Wij laten dit zien aan de hand van een ballonnenmodel. 

Vervolgens doen we een spanningscontrole-oefening a.d.h.v. een communicatie oefening. Het idee hierachter is dat duidelijkheid en helderheid meer rust verschaft en voorkomt/reduceert stress en onzekerheid. 

 Een duidelijk plan maken:

Aan de hand van een goed plan is het “BHV optreden" een makkie.

 Een goed plan en duidelijke instructies maken het uitvoeren van een BHV inzet voor de (ploeg) leider een stuk makkelijker. Kortom, tijd en ruimte over houden om het overzicht te bewaren als leider. Aan de hand van het W5H model geven wij praktische handvaten om op een effectieve wijze opdrachten te verstrekken. 

Tactische Oefening Zonder Troepen! (TOZT):

Deze TOZT zorgt ervoor dat de BHV ploeg de juiste procedure moet volgen conform het BHV-plan. Daarnaast wordt van de leider verwacht dat er volledig heldere instructies gegeven worden en dat er gevraagd wordt om terugmelding van de BHV-ers. De onderdelen die hier getoetst worden, zijn regievoering en het verstrekken van de juiste instructies op het juiste moment.